Geschiedenis

De karakteristieke en monumentale herenboerderij waarin Blijplaats is gevestigd heeft een rijke geschiedenis en dateert van halverwege de 19e eeuw (het exacte jaartal is helaas niet bekend, veel historische gegevens zijn verloren gegaan bij het bombardement van Nijmegen in 1945).

Een tijdlang heeft het zelfs gefungeerd als gemeentehuis van de toenmalige gemeente Wamel (tot 1898, toen het nieuwe gemeentehuis in Beneden-Leeuwen in gebruik werd genomen).

Tot ver in de 20e eeuw heeft het voornamelijk dienst gedaan als boerenbedrijf.

Vanaf 1978 wordt het bewoond (is het in het bezit van) door de huidige familie  en heeft het onder de naam “Klein Grut” onderdak verschaft aan een natuurvoedingswinkel (de enige tot nu toe in het Land van Maas & Waal en waarschijnlijk de kleinste van het land), een café/gelagkamer en een groepsaccommodatie / B&B in Wamel.

“Klein Grut” natuurvoeding 1982-2006

“Klein Grut” gelagkamer/herberg 1992-2001

“Klein Grut” groepsaccommodatie en B&B 1984 – heden

Vol trots en met warme herinneringen aan “Klein Grut” neemt Moek, de zoon van Henk Megens en Marianne Jonkers (†2006) samen met zijn vrouw Jannie het stokje over om onder de nieuwe naam “Blijplaats” opnieuw ‘leven in de brouwerij’ te brengen met de verhuur van de groepsaccommodatie, Bed & Breakfast kamers en het exploiteren van een gedeelte van het pand als vergader- en evenement locatie. 

 

D.d. medio 2017